«Η 9η Ιουλίου 1821» και «Η Χιώτισσα» του Βασίλη Μιχαηλίδη
από την Πολιτιστική Ομάδα Νέας Υόρκης «Η Κύπρος μας»
ΕΛΛΑΣ-HELLAS NEWS Σάββατο 5 Ιουλίου 2003
«Η Ρωμιοσύνη εν φυλή…»
Της Ρεγγίνας Παγουλάτου
Ανάμεσα στις τόσες αξιόλογες πολιτιστικές και ιστορικές εκδηλώσεις που μας έχει προσφέρει η πολιτιστική ομάδα της εκπομπής «Η Κύπρος μας» προστέθηκε και μια ενημερωτικής ιστορίας.
Ο λόγος για την συγκλονιστικά εκφραστική απόδοση δύο τραγικών ποιημάτων του Κύπριου Εθνικού Ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη, που όσο και αν στην κυπριακή διάλεκτο, συγκίνησαν το κοινό, που κατέκλυσε το Θέατρο, μέχρι δακρύων.
Αυτή η εκδήλωση, για την πολυβασανισμένη και μαρτυρική ως τα σήμερα Κύπρο πραγματοποιήθηκε στο Χιώτικο Σπίτι το βράδυ της 24ης Ιουνίου, υπό την αιγίδα της Χιακής Ομοσπονδίας.
Το έπος της Κύπρου «Η 9η Ιουλίου 1821» είναι μια ποιητική ιστορική αναφορά στην σύλληψη και τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και άλλων.
Αφηγητές της γραφής Μιχαηλίδη με επικεφαλής τον Κυπριανό – καταπληκτικό Ανδρέα Χατζηιωάννου και τον επίσης καταπληκτικό Τούρκο Αγά – Σωτήρη Χαραλάμπους – Τούρκο με τα ούλα του.
Συγκλονιστική ήταν επίσης «Η Χιώτισσα», Ριάνα Αθανασίου, που την άρπαξε ένας Μπέης, Πάνος Κωνσταντινίδης, και την έφερε στην Λεμεσό, φέρνοντας θρήνο και οδύνη στην γριά Χατζημαρία – Ισμήνη Μιχαηλίδου, η οποία την βοηθά να δραπετεύσει και να επιστρέψει στην Χίο.
Αφηγητές των δύο τραγικών γεγονότων ο Πέτρος Πετρίδης (σκηνοθέτης του όλου καταπληκτικού προγράμματος) και τραγικά μελωδικός Μελής Γεωργίου. Όλοι οι συμμετέχοντες εκφράσανε συνταρακτικά, με σθένος, τα δύο εκπληκτικά ποιήματα του Βασίλη Μιχαηλίδη.
Το αποκορύφωμα της εκδήλωσης ήταν η προβολή ενός Βίντεο με τις επίσης συγκλονιστικές εικόνες από τις πρόσφατες επισκέψεις των Ελληνοκυπρίων στα πατρικά χώματα! Με πληρωμένες μάλιστα διαδικασίες εισόδου τους, για να ενισχυθεί το πορτοφόλι του Ντεκτάς!
Ανάμεσα στα τραγούδια που ακούστηκαν, εμπλουτίζοντας τους στίχους με τα γεγονότα, ξεχωριστά σε συγκίνηση ήταν το Έπος: «Η Ρωμιοσύνη εν φυλή».
Συγκινητικό χαιρετισμό εκτός από την πρόξενο της Κύπρου στην Νέα Υόρκη Μάρθα Μαυρομμάτη απηύθυνε και ο οικοδεσπότης Γιώργος Μαλαφής – πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας.
Θα ήταν παράλειψη αν δεν σας πληροφορούσα ότι η ίδια εκδήλωση θα επαναληφθεί την 9η Ιουλίου – Τετάρτη και ώρα 8 μ. μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στην Αστόρια. Όσο και αν η αλήθεια πληγώνει, μην το χάσετε!
Διανομή ρόλων
«9η Ιουλίου 1821»
Πέτρος Πετρίδης: Αφηγητής Α΄
Μελής Γεωργίου: Αφηγητής Β΄
Ανδρέας Χατζηιωάννου: Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός
Σωτήρης Χαραλάμπους: Μουσελλίμ Αγάς
Κώστας Μιχαήλ: Κκιόρογλους/Ο Κιτίου Μελέτιος/Εφέντης/Δημήτρης (βοσκός)
Κώσταντίνος Χίνης: Ο Κυρηνείας
Λαυρέντιος/Γιος του Κκιόρογλου
«Η Χιώτισσα»
Αφηγητής: Πέτρος Πετρίδης
Ισμήνη Μιχαηλίδου: Γριά Χατζημαρία
Ριάνα Αθανασίου: Χιώτισσα (Ελένη)
Πάνος Κωνσταντινίδης: Αλή Μπέης
Δώρα Γενεθλίου: Αϊσιέ (Άννα)
Τραγούδι: Μάριος Χαραλάμπους, Ριάνα Αθανασίου
Επιμέλεια Ήχου: Κωνσταντίνος
Πολυδώρου
Προβολή Εικόνων: Αλέξανδρος
Πετρίδης
Μουσική: Γιώργος Κολιάς
Σκηνοθεσία: Πέτρος Πετρίδης
Ιούνιος & Ιούλιος 2003, Χιώτικο Σπίτι
και Πολιτιστικό Κέντρο Αρχιεπισκοπής, Αστόρια, Νέα Υόρκη
ΤV ΜΑΝΙΑ 19-20 Ιουλίου 2004
Στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου
Η Κύπρος μας συνάντησε την Χιώτισσα στις 9 Ιουλίου
Περισσότερα από 500 άτομα παρακολούθησαν με βαθιά συγκίνηση τη συγκλονιστικά εκφραστική απόδοση των δύο κορυφαίων έργων της κυπριακής γραμματείας, την «9η Ιουλίου 1821» και την «Χιώτισσα» του Εθνικού μας ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη. Η παράσταση δόθηκε την Τετάρτη 9 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου από την Πολιτιστική Ομάδα Νέας Υόρκης «Η Κύπρος μας» σε σκηνοθεσία Πέτρου Πετρίδη και μουσική Γιώργου Κολιά.
Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Στροβόλου κ. Σάββας Ηλιοφώτου, αφού καλωσόρισε την Πολιτιστική Ομάδα τόνισε ότι «ο Δήμος Στροβόλου με την συνεργασία του αυτή, λέει ένα μεγάλο ευχαριστώ στα ξενιτεμένα παιδιά της Κύπρου που κόντρα στις δυσκολίες και τη λησμονιά της μητρόπολης παλεύουν για τη συντήρηση της ιστορικής μνήμης και την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην μακρινή Αμερική».
Στην δραματοποιημένη αφήγηση των έργων έλαβαν μέρος, αποδίδοντας εκπληκτικά τους ρόλους οι ομογενείς ηθοποιοί: Ανδρέας Χατζηιωάννου, Ισμήνη Μιχαηλίδου, Μελής Γεωργίου, Ριάνα Αθανασίου, Σωτήρης Χαραλάμπους, Κώστας Μιχαήλ, Κλαίρη Βασιλειάδου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Πέτρος Πετρίδης.
Στο τέλος της παράστασης, ο ιδρυτής και σκηνοθέτης της Πολιτιστικής Ομάδας Πέτρος Πετρίδης, αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο Στροβόλου και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για την θερμή φιλοξενία, τόνισε ότι «ο πιο πιστός σύμμαχος της Ελλάδας και της Κύπρου είναι οι απόδημοι μας γι’ αυτό είναι υποχρέωση και καθήκον της εκάστοτε κυβέρνησης να κτίζει γέφυρες επικοινωνίας μαζί τους και όχι να γκρεμίζει κι αυτές που ήδη υπάρχουν»
Αξίζει να αναφερθεί ότι την βραδιά εκείνη η Πολιτιστική Ομάδα τίμησε με ειδικές πλακέτες τον συγγραφέα Μιχάλη Πιτσιλλίδη, τον μουσικοσυνθέτη και συνιδρυτή του πρώτου επαγγελματικού θεάτρου στην Κύπρο Αχιλλέα Λυμπουρίδη και τον συγγραφέα και ποιητή Άνθο Ροδίνη για την μεγάλη τους προσφορά στο κυπριακό και Ομογενειακό θέατρο.
Διανομή ρόλων
«9η Ιουλίου 1821»
Πέτρος Πετρίδης: Αφηγητής Α΄
Μελής Γεωργίου: Αφηγητής Β΄
Ανδρέας Χατζηιωάννου: Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός
Σωτήρης Χαραλάμπους: Μουσελλίμ Αγάς
Κώστας Μιχαήλ: Κκιόρογλους/ Ο Κιτίου Μελέτιος, Εφέντης/ Δημήτρης (βοσκός)
Χαράλαμπος Χαραλάμπους: Ο Κυρηνείας Λαυρέντιος/Γιος του Κκιόρογλου
«Η Χιώτισσα»
Πέτρος Πετρίδης: Αφηγητής
Ισμήνη Μιχαηλίδου: Γριά Χατζημαρία
Ριάνα Αθανασίου: Χιώτισσα (Ελένη)
Σωτήρης Χαραλάμπους: Αλή Μπέης
Κλαίρη Βασιλειάδου: Αϊσιέ (Άννα)
Μουσική: Γιώργος Κολιάς
Τραγούδι: Μάριος Χαραλάμπους
Ριάνα Αθανασίου
Σκηνοθεσία: Πέτρος Πετρίδης
9 Ιουλίου 2004, Δημοτικό Θέατρο
Στροβόλου, Λευκωσία.
|